top of page

El TRAM a l'Hospital com a primer pasEl dia 21 de setembre va transcorre el matí amb la sorpresa d'una bona notícia per a la comarca de l'Alacantí: se projectarà el TRAM a l'hospital de Sant Joan. Al debat de política general valenciana, Ximo Puig, President del Consell conformat per Compromís, PSOE i Podemos, havia fet l'anunci d'aquesta inversió quantificada en 23'5 milions d'euros. Així, el TRAM enllaçarà l’Hospital de Sant Joan amb la ciutat d’Alacant.


Malgrat l'escarida menció al projecte de connexió Alacant-Hospital, l'alcalde de Sant Joan no va tardar a sentenciar:"Lo conseguimos. Tendremos TRAM en Sant Joan". Així de rotund i de contundent. Sense matisos. Els triomfalismes potser no ajuden a reflexionar sobre la necessitat d'un canvi global en la mobilitat de la nostra comarca, doncs "si ya lo hemos conseguido, ya no hay nada por lo que luchar".


Aleshores, què passa amb els pobles de Sant Joan i Mutxamel? Per què quedar-se en una línia que connecte Alacant amb l'Hospital i no anunciar una calendarització per fases on aquesta inversió haguera sigut la primera d'una línia que connecte la capital de la comarca i els nostres municipis? Ho dic així perquè realment la línia de TRAM proclamada està pensada per a donar servei principalment a la gent d'Alacant que necessite acudir al seu hospital.


Sant Joan i Mutxamel són dos municipis amb una gran vinculació amb la ciutat d'Alacant, amb un nombre de desplaçaments diaris de quasi 50.000 comptabilitzats per la mateixa Generalitat l'any 2017 (és probable que, amb la COVID-19, actualment siguen més). Entre els dos pobles sumem una població de 49.267 habitants, però per al nostre desplaçament sostenible només comptem amb una línia d'autobús que presenta els seus inconvenients. De fet, i segons l'últim estudi realitzat per l'Ajuntament de Sant Joan, el 46% de santjoaners i santjoaneres no fa ús del servei de transport públic perquè el considera "inadequat". Esta situació contrasta amb els serveis de transport que reben les poblacions de la costa com El Campello, amb menor quantitat de veïns i veïnes, però amb un tramvia i diverses línies d'autobús per a connectar-se amb la ciutat d'Alacant.


Este model impulsat pels governs del Partido Popular no respon a un criteri d'eficiència ni de sostenibilitat. Personalment, considere que es va decidir donar servei a la gent de la platja per una qüestió de classe. És per això que és important que el govern del Botànic siga valent a l'hora de plantejar un canvi de model a la nostra comarca; un model que democratitze el transport públic, que el dote de qualitat, diversificant-lo i impulsant-lo. Aquest model no només milloraria la capacitat econòmica de les nostres famílies, sinó també la nostra salut, el medi ambient i descongestionaria la ciutat d'Alacant, que a hores d'ara es troba absolutament col·lapsada pel vehicle privat.


És per això que des de Compromís presentarem al proper plenari una moció que sol·licite un projecte global d'una línia de TRAM amb direcció a Mutxamel que passe per Sant Joan, on l'anunciada parada en l'Hospital siga la primera fase d'aquesta línia que aposte per una nova mobilitat a la nostra comarca.

Comments


Posts recents
Cercar per etiqueta
bottom of page