top of page

Discurs sobre Pressupostos 2020

Crec important que un any com l'actual, amb una pandèmia mundial i una crisi econòmica de magnitud enorme, puguem disposar d'uns comptes municipals. Igual d'important haguera sigut que aquests comptes s'hagueren fet amb millor precissió (han tingut temps de sobra) perquè cada euro pressupostat tinguera garanties que anirà a incentivar el consum i l'ocupació a Sant Joan. També hem trobat a faltar més ambició des d'un punt de vista medi ambiental i de transformació social, però el que es indubtable és que aquests comptes són millors que no tenir uns per a 2020. Ací us deixe la meua intervenció i el posicionament de Compromís per Sant Joan davant el projecte de Pressupostos 2020."En primer lloc, des de Compromís hem vingut reivindicant la necessitat d’un pressupost per a Sant Joan. No només enguany, sinó també anys anteriors. Este 2020 i després d’una campanya de pressió d’aquest grup polític després de mesos de mentides del senyor regidor competent d’Hisenda, per fi es presenta un projecte de pressupostos. Tard (en setembre) i mal (a correcuita, sense reunions prèvies amb l’oposició, sense el vistiplau dels sindicats, sense buscar consensos en un exercici marcat per la pandèmia que estem vivint), però bé, ací el tenim.

Era importantíssim comptar amb un pressupost enguany per molts motius:

  1. Perquè estem fent front a una pandèmia mundial amb escassíssims recursos.

  2. Perquè veníem arrossegant moltes reivindicacions a les quals ja tocava donar resposta (APs, Tècnica d’Igualtat, inversions, ombra de la Plaça l’Ordana...).

  3. SOBRETOT à Perquè 2020 és un any que ens permetia trencar el sostre de despesa, augmentar considerablement el nostre pressupost i crear un precedent de pressupostos expansius en un context de depressió econòmica, trencant els mantres neoliberals de retallades de la crisi de 2008.

Les millores realitzades són més aviat necessitats que clamaven al cel (partida d’asfaltat, ITOP o tècnic de Disciplina Urbanística) o propostes que des de l’oposició hem vingut reivindicant i posant damunt la taula en acords com el de reconstrucció per a fer front a la pandèmia (tècnica d’Igualtat, ajudes al lloguer, millora del Servei d’Atenció Domiciliària, augment d’ajudes socials...).


Ara bé, pel que fa a la resta del pressupost, trobem a faltar valentia per tal de plantejar canvis profunds que necessita el nostre poble, com són partides que aposten per una mobilitat sostenible (creació de carrils bici, aparcabicis nous, remodelació d’algun carrer...), partides que recuperen i milloren el nostre patrimoni o la substitució de les ajudes nominatives (on es donen situacions de discriminació entre associacions i trasllada la imatge de favoritismes i de xarxes clientelars) per una partida genèrica que permeta un repart dels diners públics en base a projectes. El cas de l’Intercity FC és clar: per què l’ajuntament ha previst regalar 40.000 euros a una Societat Anònima que cotitza en borsa i que té ànim de lucre? No és una associació, ni tan sols porta el nom de Sant Joan. Podran vostés explicar als comerciants del nostre poble que les ajudes a autònoms i comerciants són de 1.000 euros en el millor dels casos mentre a aquesta empresa se li està regalant 40.000? Com s’explica? Quin tipus de justificació hi ha? Açò és simplement i des del nostre punt de vista un escàndol.


També podem parlar de partides que han crescut d’activitats que enguany s’han cancel·lat o despeses que directament no són una prioritat. En canvi, necessitats com el d’augmentar el nombre de monitors dels col·legis o invertir en millores de material per a les escoles queden a l’espera d’una posterior modificació de crèdit. És a dir, que aprovem un pressupost amb partides que sabem que no necessitarem amb la idea de fer modificacions pressupostàries posteriors. I tot açò en setembre.


És per coses com aquestes que este pressupost ens genera més dubtes que certeses, i honestament es queda curt quant a objectius polítics si tenim en compte la immensa oportunitat que s’ha obert amb una pujada de la despesa (5 milions d’euros). Fa pensar que el pressupost no s’ha fet pensant en 2020, sinó en la seua pròrroga per a 2021. Eixa és la confiança que li tenen vostés al seu govern. Bé està saber-ho.


És per tot això que, des de la humilitat, en Compromís hem volgut fer la nostra aportació que, entenem, milloraria considerablement aquests comptes:

  • En primer lloc, proposem la creació d’ajudes al pagament de l’IBI per valor de 40.000 euros. Una partida que es nodriria dels 40.000 euros d’ajuda a l’Intercity, que eliminem per injusta i injustificada. Resulta que aquestes ajudes van ser una reivindicació de Ciudadanos la passada legislatura i que des de Compromís vam compartir, puix creiem més just ajudar a pagar este impost a les famílies que tenen dificultats que baixar impostos als que més tenen. Doncs bé, ara que Ciudadanos està al govern s’oblida d’una mesura d’ajuda a les famílies i li regala diners a una empresa privada, finançada per una societat (FacePhi) que va guanyar en borsa el mes de gener més de 27 milions d’euros. Sembla que a vosté li agrada ser l’antítesi de Robin Hood.

  • En segon lloc, hem fet una altra esmena per a apostar en la recuperació del patrimoni i la millora de la mobilitat sostenible, creant partides per a augmentar el nombre d’aparcabicis, recuperar els camins tradicionals i implantar el bo jove, la qual va ser una proposta aprovada per aquest plenari, un compromís que, malauradament veiem incomplit, de moment, per aquest govern.

  • En tercer lloc, proposem la creació de dos places de tècnics (Programació Cultural + Promoció Lingüística) per tal de garantir la protecció de la cultura i els drets lingüístics i culturals.

Sí que m’agradaria que constara en acta la meua queixa per no haver-se confeccionat els informes a aquestes propostes, que van ser presentades en temps i forma. La mancança d’aquests informes s’utilitza d’excusa per a evitar la votació i crec molt perillós que els drets democràtics dels grups municipals puguen ser segrestats a voluntat per l’equip de govern en funció de si interessa o no políticament. No és seriós i volem que conste la nostra queixa per aquesta situació.


Este grup municipal al qual tinc l’honor de representar junt amb la meua companya Teresa, des que m’alcança la memòria, s’ha deixat la pell sempre per defensar aquest poble. La crítica moltes vegades és necessària, però és que Compromís mai es queda ací. Sempre hem presentat alternatives, perquè tenim molt clar les nostres prioritats i el futur d’este poble. Les nostres propostes són la materialització de l’amor que sentim per Sant Joans i la seua gent. Són la concreció d’una visió de futur transformadora, inclusiva, sostenible i, per tant, saludable (ara, que més que mai valorem la salut). També són hores de faena i de reunions. Mereix un respecte.


Precissament perquè necessitem un pressupost expansiu, que ens dote de ferramentes per a fer front els reptes de present i de futur, i perquè només amb més i millors serveis públics eixirem endavant enfortits, malgrat les nostres crítiques (les quals mantenim) el grup Compromís no votarà en contra d’aquests pressupostos."

Posts recents
Cercar per etiqueta
bottom of page